Monday, 9 December 2013

Luahan hati

Assalamualaikum

kembalinya aku ke laman web blog untuk meluahkan perasaan
setiap manusia mempunyai hati
hati yang dikurniakan untuk mencintai , menyanyangi
bukan untuk disakiti oleh insan yang bergelar , manusia

hati seorang wanita ni lembut
lembutnya lebih lembut dari kain sutera.. lembut yang tidak dapat dinilai
tambah pula hati seorang ibu
kita selalu melihat betapa seronoknya bergelar sebagai pasangan suami isteri yang baru berkahwin

tapi.....

kita tak tahu apa akan berlaku sepanjang hayat kita bersama pasangan
kenapa aku bercakap soal hati dan pasangan ?

sebenarnya , aku sekarang sedang berbangga dengan parent aku
Hamidah Binti Hamid dan Rosli Bin Ahmad
kenapa ?

mereka manusia yang paling tabah dalam dunia ni
hati seorang ibu , sangat lembut
sering kali dilukai 
tanpa kita sedar , kadang2 percakapan kita telah mengguriskan hatinya

tapi siapa yang tahu ? walaupun dia terluka , tapi dia tabah
dia menangis , tapi tangisan tu dia lindung dengan senyuman dia 
walau susah macam mana sekali pon , dia usaha untuk buat anak dia gembira
aku bukan apa , terdetik kat hati ni nak pelok mama , nak nagis kat bahu mama
tapi aku rasa malu . menangis kat bahu mama ? dah besar panjang menangis ?
aku menangis sebab aku tak sangka mama setabah ni

dunia sekarang ni kejam . dunia yang kejam ke manusia yang kejam ?
segala2nya perlukan duit
manusia bertungkus lumuh mencari duit demi sesuap nasi
demi membesarkan anak2 mereka , demi menyara keluarga 
aku ingat lagi , mama dh betol2 xde duit . then aku nak keje
mama cakap , nk duit untuk apa
aku pon jwab , nak duit sbb nak beli cream muka . mama cakap , xpela , xyah keje
mama kasi duit , pegi la beli cream tu
masa aku tgk mama hulur duit , mcm berat je hati dia .
tapi aku ? aku amek relex je g beli cream tu. sdangkan x penting pon cream tu
sekarang aku baru sedar

tabah juga hati seorang ayah
susah la nak tengok ayah kita sakit . betul x ?
mcm tu jugak dgn abah aku
aku bagun pagi , buka pintu bilik , tgk abah aku dh xde 
kereta xde
awal betul dia keluar cari rezeki . kadang2 pkul 2 3 pagi x balik lagi
cari rezeki sampai mcm tu sekali 
tapi , bila gaji naik , barang semua naik
ekonomi skrg ni mcm2 dah jadi
mcm mana laa adik2 yang abru lahir nanti , bila membesar nnti nk berjimat2 guna duit
macam x boleh menabung jer aku tgk

part yang aku xboleh lupakan , yang menyentuh perasaan aku..
bila aku nk hang out dengan kawan2 aku . setiap kali nk keluar rumah "abah nak duit"
abah aku pon bagi duit . lagi byak dia bagi , cepat jer duit tu habis
sikit pon tak tergerak nak berjimat
sekarang baru terdetik dekat hati , kenapa aku x berjimat masa duit tengah banyak dalam poket ?
ada sekali aku ckap kat abah "abah,bulan ni byk kan guna duit hm"
masa tu baru abh ckp, klau tahu guna duit banyak,berjimat2 la
bygkan , duit rumah , bil electrik , duit kereta , duit moto , yuran sekola , x termasuk duit barang dapur
minyak tol semua x terkira lagi
masa tu baru aku tersentap . sekarang nak mintak duit pon berat hati aku
rasa nak kerja , tapi abah akan cakap "kaka,abah mampu kerja lagi.kaka xyah la kerja.nak duit mintak ja kat abah. abah usaha cari duit,bukan senang nk jadi ayah . ni tanggungjawb abah. tanggungjawab kaka,belajar jer"
masa tu,tuhan ja tahu apa aku rasa
dalam hati ni , menitik air mata

itu yang dikatakan hati dan pasangan 
hati ? pasangan ?
sebelum mendirikan rumah tangga , kita kena berfikir .
tabahkah hati ni nak harungi semuanya ?
sudah bersediakah ?
dah kawin , kena fikir nak cari rezeki untuk anak2

kadang2, bila malam2 aku termenung tengok bintang
terfikir , mcm mana parent aku tabahkan hati mereka untuk meneruskan kehidupan
adakah aku mampu tabah seperti mereka suatu hari nanti ?

hari demi hari , aku semakin membesar 
semakin mengenali dunia
semakin banyak cabaran yang akan ku tempuhi
Ya Allah , kau tabahkan hati ibu bapaku . lindungilah mereka Ya Allah kerana mereka insan yang ku sayang :'(

Tuesday, 5 November 2013

tekanan

Assalamualaikum

selamat petang warga blogland 
Harinie rasa nak godek jari aku meluahkan apa yang terbuku di dada hati
aceh ayattt ... maklumlah , xdak tempat nak mengadu
i means , tmpt mengadu tu manusia .
eika sebenarnya tertekan
tertekan dengan kehidupan study
u know what , kalau kita tak study , kita tak akan dapat life yang elok
adakah ini serius ?

Eika tertekan dengan STPM
ok , act kita xley set dalam otak kita yang STPM ni susah right ?
ok eika dh try set dalam otak yg STPM ni x susah .
masa trial , dapat result teruk
tak cecah pon 2 lebih pointer
seriuslly time tu rasa nak crying :'(
balik story kat parent . Parent just talk "cuba la dlu . usaha lebih lgi"
disebabkan itu aku still berjaga 2 3 pagi untuk study
u know what ? apa aku buat tu dia bg effect stress yang melampau2 kat aku
sampai satu tahap tengok buku pon dah sakit kepala . u know what ? silau aku semakin menjadi2
u know what ? aku x rasa life yang happy sebab stress
and u know what apa yang aku tengah pikir sekarang ?
HAHAHA for sure aku fikir nak berhenti study form6
mom , dad , im sorry
ayah aku dah la mengharap aku satu2 nya dpt pegang dip ka stp ka apa kaa
tapi apa aku buat ?
sometime aku nak ckap yang aku dh x boleh nk paksa diri aku untuk study , bila aku nk buka mulut bercakap , aku tengok muka ayah aku , aku jadi sebak .
Lalu , aku mendiamkan diri macam tu . aku pon paksa lagi diri ni study

And now , only 1 week lagi dah nak exam semester 1
baru2 ni aku study 1 minggu nonstop . 2 3 pagi bagun baca buku . hapai sana sini tapi tetiba tergerak hati 1 hari ni nak spent time dgn member
so aku dapat spent time dgn member2 kmrin
and hari ni tanam niat nak study
buka2 buku , otak kosong
i dont know apa yang dah terjadi
aku baca soalan , otak xde sampaikan information 1 pon
aku rasa mcm aku tahu A B C je . 
seriuslly aku nak out dari form6 tapi aku syg nk tinggal form6
form6 best , tapi xkan aku nk stay form6 kalau asyik dpat result teruk

kalau aku out form6 ni , aku xnak sambung diploma
aku nak sambung kemahiran je
tapi apa kemahiran yang aku ada :(
dan sekarang seriuslly aku buntu...
apa yang patut aku buat
aku tak sanggup nak cakap kat abah , aku nak berhenti form6
kesian abah keje susah payah punya keluarkan duit kasi aku masuk form6 haritu
tapi............

anyone give some advice to me , give some opinion to me

Monday, 16 September 2013

.....

Assalamualaikum

"Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup 
dalam kenangan"

"Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan

"Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu.Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera"

"Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."

"Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup"

"Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."


Cinta itu bukan yang dipikirkan oleh akal,
Tapi cinta adalah yang dirasakan oleh hati


Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis,
Debu beralih emas,
Keruh menjadi bening,
Sakit menjadi sembuh,
penjara menjadi tenaga,
derita menjadi nikmat,
Dan Kesabaran menjadi rahmat



Aku membiarkanmu pergi menjauh,
Bukan karena aku menyerah,
Tetapi aku menyadari bahwa cinta tidak untuk di paksa


Sampai kapanpun kamu tak akan temukan cinta sejati,,
Jika yang kamu cari adalah kesempurnaan